Ja en nee. De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek zijn zeker lager dan die van een hypotheek waarbij u aflost. Maar op de lange duur is aflossingsvrij altijd duurder. Dat komt omdat het rentebedrag dat u moet betalen niet lager wordt. U lost immers niets af! Maar aan het einde van de rit moet u de leningschuld alsnog betalen.
Maatwerk
Ook betaalt u meestal iets meer rente. Toch is een (deels) aflossingsvrije hypotheek afsluiten het soms het overwegen waard. Bijvoorbeeld om uw bruto- en netto maandlasten tijdelijk lager te houden. Dit is altijd maatwerk, laat u daarom op voorhand goed adviseren. Wij helpen u er graag bij.
Maximaal 50%
De rente die u over het aflossingsvrije deel van uw hypotheek betaalt, mag u niet aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. De rente over het hypotheekdeel dat u aflost mag u wel aftrekken. Maar let op: dit geldt alleen als u tenminste over de helft van de hypotheek aflossing betaalt.
Voor 2013
Voor aflossingsvrije hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, geldt deze beperking niet. Zelfs als u zo’n bestaande aflossingsvrije hypotheek oversluit of verhuist. Het recht op hypotheekrenteaftrek geldt in die situatie voor een periode van maximaal dertig jaar nadat u de oorspronkelijke lening hebt afgesloten en in elk geval tot 2031.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder.