Aflossingsvrij: voordelen, nadelen en risico’s

Zowel onder starters als onder oudere huiseigenaren worden aflossingsvrije hypotheken weer steeds populairder. Vanwege de extreem lage hypotheekrente weegt het voordeel van hypotheekrenteaftrek niet op tegen het verschil in maandlasten. Maar is dat wel waar? 

Een dak op munten geld in de vorm van een huis

Ja en nee. De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek zijn zeker lager dan die van een hypotheek waarbij u aflost. Maar op de lange duur is aflossingsvrij altijd duurder. Dat komt omdat het rentebedrag dat u moet betalen niet lager wordt. U lost immers niets af! Maar aan het einde van de rit moet u de leningschuld alsnog betalen. 

Maatwerk 

Ook betaalt u meestal iets meer rente. Toch is een (deels) aflossingsvrije hypotheek afsluiten het soms het overwegen waard. Bijvoorbeeld om uw bruto- en netto maandlasten tijdelijk lager te houden. Dit is altijd maatwerk, laat u daarom op voorhand goed adviseren. Wij helpen u er graag bij. 

Maximaal 50% 

De rente die u over het aflossingsvrije deel van uw hypotheek betaalt, mag u niet aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. De rente over het hypotheekdeel dat u aflost mag u wel aftrekken. Maar let op: dit geldt alleen als u tenminste over de helft van de hypotheek aflossing betaalt. 

Voor 2013 

Voor aflossingsvrije hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, geldt deze beperking niet. Zelfs als u zo’n bestaande aflossingsvrije hypotheek oversluit of verhuist. Het recht op hypotheekrenteaftrek geldt in die situatie voor een periode van maximaal dertig jaar nadat u de oorspronkelijke lening hebt afgesloten en in elk geval tot 2031. 

Meer informatie 

Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.