Onderverzekering: ook bij kleine schades van belang

Oververzekering is natuurlijk zonde van uw geld, omdat u dan teveel premie betaalt. Maar onderverzekering heeft financiële risico’s. Ook als een schade binnen het verzekerde bedrag valt. We leggen uit hoe dat zit. 

Verzekeringsconcept. Pictogrammen voor auto-, familie-, levens- en ziektekostenverzekeringen.

Stel, de waarde van uw inboedel is € 80.000 maar u bent maar voor € 60.000 verzekerd. Door brand als gevolg van een omgevallen kaars heeft u brand- en blusschade aan uw zithoek en vloerbedekking. De schade-expert schat die op € 10.000. Dat valt dus ruim binnen het verzekerde bedrag van € 60.000. 

Lagere schadevergoeding 

Toch bestaat de mogelijkheid dat u een lagere schadevergoeding krijgt. Dat komt omdat verzekeraars in principe naar verhouding uitkeren. Omdat het verzekerde bedrag maar 75% is van de werkelijke waarde van uw inboedel, hoeft de verzekering dus maar 75% x € 10.000 = € 7.500 uit te keren. 

Herbouwwaarde 

Hoewel de € 2.500 in dit voorbeeld al een behoorlijk bedrag is, valt het in het niet als uw onderverzekerd bent op uw opstalverzekering. Een voorbeeld. Toen u die verzekering afsloot, was de herbouwwaarde gebaseerd op de staat waarin uw huis toen was. In de loop der jaren heeft u dakkapellen geplaatst, een serre aangebouwd en zonnepanelen op het dak gelegd. Totale investering zo’n € 35.000.  

Dat betekent dat de herbouwwaarde hoger is geworden. Als u dat niet heeft gemeld, weet uw verzekeraar dit niet en betaalt u dus nog steeds premie op basis van de herbouw van het oorspronkelijke huis. Als de woning verloren gaat, is de kans groot dat u uw investeringen niet vergoed krijgt. 

Dekking tegen onderverzekering 

Er zijn verzekeringen die het risico op onderverzekering afdekking. Meestal hebben die een wat hogere premie dan wanneer dit niet zo is.  

Twijfelt u welke regels voor uw verzekeringen gelden? Neem dan even contact met ons op, wij zoeken het graag voor u uit. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.