Drukke tijden voor zorgverzekeringexperts

De zorgverzekering is een onderwerp waar veel mensen de laatste weken van het jaar mee bezig zijn. Recent zijn de nieuwe premies bekend gemaakt voor 2019. Twee lokale zorgverzekeringsexperts van Adviesgroep De Vogel geven advies over overstappen, eigen risico en vertellen over 'Heel Goeree-Overflakkee bakt'.

Nieuws
Datum: 21-11-2018

Door Martijn de Bonte (Eilanden-Nieuws)

Eerst maar even de feiten op een rij. De gemiddelde prijs van de basisverzekering stijgt volgend jaar met ruim zes euro, de tarieven voor de aanvullende pakketten stijgen licht. De kosten voor de zorgverzekering zijn volgend jaar dus ruim zeventig euro hoger dan dit jaar. Mensen die hun zorgverzekering willen aanpassen, kunnen dat doen tot en met oudjaarsdag.

Goed gevoel

Daan Moerkerk en Carlina Prince houden zich het hele jaar door bezig met zorg en gezondheid. Waarom ze voor dit vak hebben gekozen? Daan: "Zorg is belangrijk, omdat het gaat om je gezondheid en je welzijn." Carlina vult aan: "En de zorgverzekering is een belangrijk deel van onze vaste uitgaven. Mensen vinden het fijn als je meedenkt om daarover goede keuzes te maken. Sommige dingen zijn best ingewikkeld en dan geeft het een goed gevoel om daarbij te helpen."

De komende weken zijn hectisch voor de adviseurs. "We werken in deze periode vaak van zeven uur 's ochtends tot tien uur 's avonds." De reden is dat ze pas na het bekendmaken van de nieuwe premies en zorgpakketten kunnen gaan kijken wat het beste past voor hun klanten.

Geen vrije keuze

De adviseurs vertellen dat de prijzen voor zorgverzekering in reclames gebaseerd zijn op een 'budgetaanbieding'. Hierbij is er geen vrije zorgkeuze en kunnen deelnemers dus niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis, of welke zorgverlener ze gaan. Daan: "Het is belangrijk om jezelf hier bewust van te zijn. Wij denken hier graag over mee." Carlina: "Soms komen mensen daar pas achter als ze de rekening krijgen…"

Overstappen

Een ander heet hangijzer is het eigen risico. Voor mensen die geen geplande zorg hebben voor 2019 kan het lonend zijn om dit te verhogen. Daan: "Maar het is wel belangrijk om dan een financiële buffer te hebben." Van alle Nederlanders stapt jaarlijks ongeveer 6-7 procent over naar een andere zorgaanbieder. De adviseurs geven aan dat overstappen lang niet altijd de beste optie is. Daan: "Vaak zijn er ook bij de eigen verzekeraar mogelijkheden om de zorgverzekering aan te passen. Vorig jaar hebben wij ongeveer tien procent van onze klanten geadviseerd om over te stappen of om een andere keuze te maken bij dezelfde verzekeraar."

APK voor werknemers

Adviseur Daan komt ook veel bij bedrijven over de vloer. Hij geeft dan niet alleen advies over bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering, maar ook over het gezond houden van de werknemers. "Fitte mensen zijn minder vaak ziek en presteren beter." Bij De Vogel zelf staat er altijd een gevulde fruitschaal op tafel, werknemers kunnen er onbeperkt gezond 'snoepen'. Daarnaast kunnen medewerkers op vrijwillige basis deelnemen aan een periodieke check, waarbij een arts kijkt naar de hartslag, bloeddruk, enzovoort. Daan: "Veel mensen weten het niet. Maar zorgverzekeraars stellen budget beschikbaar voor het gezond houden van werknemers." De filosofie daarachter is dat fitte mensen minder vaak ziek zijn en dus ook minder zorg nodig hebben. De preventieve maatregels leveren dus niet alleen voordeel op voor de persoon zelf, maar ook voor de zorgverzekeraars.

Appeltaarten bakken

De adviseurs vinden het ondanks de drukte ook een leuke tijd. "We doen het echt met zijn allen en daardoor is het erg gezellig. Ook dit jaar organiseren we in december weer de actie 'Heel Goeree-Overflakkee bakt', waarbij wij ingrediënten beschikbaar stellen om appeltaarten te bakken. Iedereen die wil kan thuis aan de slag om een lekkere taart te maken. Die worden vervolgens uitgedeeld in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Vorig jaar zijn er 300 appeltaarten gebakken, dit jaar hopen we dat te aantal te overtreffen. "Het is mooi om te zien dat er veel mensen zijn die iets willen doen voor een ander."

Bron: Eilanden-Nieuws

Stel ons gerust uw vraag

0187 - 497 111
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.