Laagstaande zon in de auto: 5 tips om veilig te rijden

Het is weer de tijd van het jaar: de zon  gaat meer schijnen! Erg fijn, maar in de auto kan dit best gevaarlijk zijn. 

Nieuws
Datum: 29-03-2021

Autorijden met een laagstaande, verblindende zon is en blijft risicovol. Met onderstaande 5 tips om veiliger te kunnen autorijden bij fel zonlicht bent u tóch een beetje voorbereid en maakt u rijden met een laagstaande zon zo veilig mogelijk!

Tip 1 . Zorg voor schone autoruiten

Zorg ervoor dat uw autoruiten altijd schoon zijn, van buiten en van binnen. De buiten ruiten kunt u schoonhouden door de ruitenwisservloeistof aan te zetten of om door de wasstraat te gaan. De ruiten kunt u van binnen schoonhouden door glasreiniger te gebruiken en een schone doek.

Goede ruitenwissers zijn eveneens van cruciaal belang. Als de wissers versleten zijn, komen er  strepen op de ruit en belemmert het alsnog uw zicht op de weg.

Tip 2. Altijd autoverlichting voeren

Zet altijd uw lampen aan bij een felle zon. Dit helpt niet om zelf beter te zien tijdens het autorijden, maar zodat anderen u goed zien. Het beste kunt u uw dimlichten aandoen. Doe nooit grootlicht aan, dit verblindt de andere bestuurders alleen maar meer.

Tip 3.  Zonnebril op in de auto 

Zorg ervoor dat u altijd een zonnebril in uw auto hebt liggen en deze ook bij handbereik ligt tijdens het autorijden. Een zonnebril met een goede uv-licht bescherming is altijd belangrijk, zo worden uw ogen goed beschermt tegen schade van het netvlies. Ook is het handig als een zonnebril oranje bruine glazen heeft, hierdoor wordt het contrast verhoogd en heeft u minder last van het licht.

Tip 4. Verlengde zonnekleppen

De meeste mensen maken hier al gebruik van. Het is het klepje die u omlaag kunt doen en deels voor de voorruit hangt. Meestal houdt deze de laagstaande zon tegen. Soms zijn ze net te kort, er bestaan ook verlengde zonnekleppen. Wel moet u oppassen dat de zonneklep niet te veel in uw zicht hangt.

Tip 5. Snelheid aanpassen

Matig je snelheid als er een felle laagstaande zon schijnt. Je hebt hoe dan ook minder zicht, dus zorg ervoor dat je desondanks voldoende tijd hebt om op onverwachte verkeerssituaties te anticiperen en reageren. En trager je rijdt, des te langer je de tijd hebt om bij te sturen.

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.