Álle maandelijkse woonlasten op een rij

Of u nu alleen een woning koopt of met uw partner om samen te gaan wonen, u krijgt te maken met verschillende bijkomende kosten tijdens de aankoop. Maar daar houdt het niet op. Zodra de woning eenmaal van u is heeft u ook een aantal vaste lasten als huizenbezitter. Waarmee moet u rekening houden? Het is wel zo fijn om hier een goed beeld van te hebben vóórdat u een woning koopt. In dit artikel zetten wij daarom alles op een rij.

Nieuws
Datum: 12-10-2022

Hypotheeklasten
Om te beginnen bestaan uw maandelijkse woonlasten uit de kosten voor uw hypotheek. Deze zijn opgebouwd uit twee delen:

1. Aflossing
Dit is het bedrag dat u maandelijks aflost aan uw geldverstrekker.

2. Hypotheekrente
Dit bedrag betaalt u als vergoeding aan uw geldverstrekker omdat je geld leent. Deze hypotheekrente mag u meestal aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Verzekeringen
Wat waardevol is, wilt u goed beschermen. Dat kan met een verschillende verzekeringen. De belangrijkste woonverzekeringen vind u hieronder.

1. Opstalverzekering
Als u een hypotheek afsluit, stelt uw geldverstrekker een opstalverzekering altijd verplicht. Met een opstalverzekering is uw woning verzekerd tegen schade door brand, water, storm en diefstal of inbraak. Het gaat hierbij om alles wat u niet zomaar uit je huis kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de badkamer, de keuken, vloeren, leidingen en de centrale verwarming. Met andere woorden: een opstalverzekering is niet voor spullen ín uw huis.

2. Inboedelverzekering
Wilt u ook uw spullen in uw huis verzekeren? Sluit dan een inboedelverzekering af. Daarmee worden spullen zoals meubels verzekerd. Een inboedelverzekering is niet verplicht als u een hypotheek afsluit, maar wel verstandig.

3. Aansprakelijkheidsverzekering
Als uzelf of uw huisdier schade aan spullen van anderen veroorzaakt, is dat vervelend. De bedragen om dit te vergoeden, kunnen behoorlijk hoog zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. Wederom is deze verzekering aan te raden, maar niet verplicht.

4. Rechtsbijstandverzekering
Stel dat u een huis koopt en onenigheid krijgt met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dan kan juridische hulp soms noodzakelijk zijn. Een advocaat kan behoorlijk wat kosten. Het is dan fijn dat u verzekerd bent voor deze kosten en dit kan regelen met een rechtsbijstandverzekering. Ook deze verzekering is niet verplicht.

5. Overlijdensrisicoverzekering
Last but not least, is een overlijdensrisicoverzekering aan te raden als u een hypotheek afsluit. Met deze verzekering kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost als u of uw eventuele partner overlijdt. In enkele gevallen stellen geldverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. 

Onderhoud
Of u nu een nieuwbouwhuis koopt of een bestaand woning: een huis heeft altijd onderhoud nodig. Denk hierbij aan schilderwerk of het onderhouden van uw dakbedekking. Vooral bij bestaande woningen kunnen de onderhoudskosten flink oplopen. Op de website van Vereniging Eigen Huis kunt u eenvoudig berekenen hoeveel u maandelijks opzij moet zetten voor het onderhoud van uw huis.

Belastingen
Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Als u een huis bezit, kan dat een fiks bedrag zijn. U heeft minstens met de volgende belastingen te maken:

1. Eigenwoningforfait
Als u een eigen huis hebt, moet u bij uw belastbare inkomen een bedrag optellen. Dit heet het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van uw huis. Deze waarde stelt de gemeente jaarlijks vast.

2. Onroerendezaakbelasting
Als huizenbezitter moet u onroerendezaakbelasting (OZB) aan uw gemeente betalen. Ook de OZB wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van uw huis. Desondanks verschilt de OZB nogal per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

3. Waterschapsbelasting en riool- en afvalstoffenheffing
Naast de OZB moet u ook  waterschapsbelasting en riool- en afvalstoffenheffing aan uw gemeente betalen. De kosten van deze belastingen lopen per gemeente erg uiteen. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

Gas, water en elektriciteit
In uw nieuwe huis verbruikt u gas, water en elektriciteit. De kosten hiervan hangen van verschillende dingen af, zoals de staat van uw huis en uw energieleverancier. Op de website van het Nibud kunt u eenvoudig een inschatting maken van de kosten voor uw energieverbruik.

Internet- en telefoonabonnement
Internet en telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De kosten van een internet- en telefoonabonnement hangen af van uw wensen. Zo zijn er abonnementen van enkele tientjes per maand én varianten die ver boven de honderd euro komen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.