Miljoenennota - Zorgkosten 2023: dit weten we inmiddels

Tijdens Prinsjesdag overhandigde de Minister van Financiën de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan de Tweede Kamer.  Wat zijn de belangrijkste zaken omtrent de zorgverzekeringen voor volgend jaar? 

Nieuws
Datum: 21-09-2022

Uiterlijk 12 november maken verzekeraars de nieuwe zorgpremies bekend. Wilt u op de hoogte blijven? Laat uw e-mailadres achter. Zodra de premies bekend zijn ontvangt u van ons bericht en gaan wij aan de slag met een persoonlijk zorgadvies dat past bij uw situatie.

Belangrijkste wijzigingen 2023 over de premie en het eigen risico:

  • Verwachte stijging zorgpremie: € 10,00 per maand
    Uit stukken die op Prinsjesdag officieel bekend worden gemaakt, blijkt dat we ongeveer tien euro per maand meer gaan betalen. De rekenpremie, een belangrijke richtlijn voor zorgverzekeraars, stijgt van € 127,00 naar ruim € 137,00. Dat komt neer op een jaarbedrag van € 1.649,00.
     
  • Meer zorgtoeslag in 2023
    Omdat de zorgpremie naar verwachting stijgt, gaat ook de zorgtoeslag omhoog. Dat gaat om een bedrag van € 412,00, ongeveer €34,00 per maand. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van je inkomen. Wat precies de grens is voor 2023, wordt later dit jaar bekend.
     
  • Korting collectieve zorgverzekering verdwijnt
    Op dit moment mogen verzekeraars voor de basisverzekering nog maximaal 5 procent korting geven. In 2023 verdwijnt deze korting. Goed om te weten: collectieve zorgverzekeringen blijven nog wel interessant. Verzekeraars richten zich in 2023 vooral op een verbetering van de voorwaarden van de aanvullende verzekeringen (bv. hoger aantal consulten fysiotherapie) en een korting op de premie voor de aanvullende verzekeringen.
     
  • Eigen risico in 2023
    Ieder jaar is er weer veel te doen over het eigen risico. Toch staat het verplichte eigen risico al jaren vast op € 385,00. In het nieuwe regeerakkoord wordt opnieuw het bedrag van € 385,00 genoemd voor 2023. Dit betekent dat er dus nog niet is gekozen om het eigen risico aan te passen.