Neem maatregelen om een inbraak te voorkomen

Hoewel het aantal inbraken de laatste jaren daalt, is er alle reden om zelf maatregelen te nemen om te voorkomen dat u thuis te maken krijgt met een inbraak.

Inbreker kijkt naar binnen
Nieuws
Datum: 01-02-2019

60.700. Dat is het aantal schadeclaims dat verzekeraars in 2017 ontvingen naar aanleiding van inbraken in woningen.

7 inbraken per uur

60.700 inbraken per jaar. Is dat veel? Omgerekend zijn dat er gemiddeld 7 per uur. Elke dag. 365 dagen per jaar. Bij een inbraak gaat het niet alleen om de beschadigde en gestolen goederen. In veel gevallen leiden inbraken ook tot emoties die bij de bewoners spanningen geven. Het verlies van soms dierbare sieraden uit de familie. De wetenschap dat een onbekende zonder uw toestemming “in uw” veilige omgeving is geweest. De angst dat het nog eens zal gebeuren. Het zijn allemaal gevoelens die een inbraak extra belastend maken.

Preventiemaatregelen

Door het nemen van (vaak eenvoudige) preventiemaatregelen kunt u het risico dat u het slachtoffer wordt van inbrekers aanzienlijk verkleinen. Bij het aanbrengen van preventiemaatregelen is het goed te weten dat inbrekers een hekel hebben aan:

 • Licht. Lichten die automatisch aanspringen als iemand ‘s avonds uw woning nadert. Eenvoudig aan te brengen en zeer effectief;
 • Geluid. Een hond is niet alleen een gewaardeerde huisgenoot, maar ook ideaal om inbrekers in spe af te schrikken. Heeft u geen hond dan kan een alarminstallatie ook goede diensten bewijzen.

Woningen die door goed en hang-sluitwerk lastig zijn binnen te komen, laten ze vaak met rust. Sloten zijn in alle prijsklassen te koop. Goed hang- en sluitwerk is wat duurder. Wij adviseren u om u bij een bouwmarkt of sleutelspecialist goed te laten voorlichten en niet te bezuinigen op de kwaliteit van dit hang- en sluitwerk. De investering die u doet is eenmalig en levert veel preventievoordeel op.

Verdere tips van de politie

Ook de politie roept u op om zelf waar mogelijk preventiemaatregelen te nemen om het aantal inbraken tegen te gaan. De tips die de politie geeft zijn onder meer:

 1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets. 
 2. Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
 3. Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
 4. Heeft u een poort? Doe deze goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
 5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
 6. Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
 7. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 8. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 9. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 10. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Stel ons gerust uw vraag

0187 - 497 111
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.