Uw huis energiezuinig maken met de hypotheek

De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn ruimer geworden. Maak uw huis energiezuinig met uw hypotheek.

Nieuws
Datum: 31-03-2021

Het Kabinet  wil vaart maken met de verduurzaming van huizen in Nederland. Zo worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard op het gasnet aangesloten, maar alleen als duurzame alternatieven (warmtenet of warmtepomp) niet mogelijk of te duur zijn.

Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer. De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn daarom de afgelopen jaren verruimd. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een blijvend lage energierekening. Daarbij komt verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Daarmee is het op meerdere manieren een duurzame investering.

Energiebesparende maatregelen financieren met hypotheek
Onder andere door de lage hypotheekrente van dit moment is financiering met de hypotheek een interessante optie. We hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

1. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming

Wie overwaarde heeft kan dit inzetten om de woning duurzaam te maken. U kunt uw hypotheek verhogen of een nieuwe (groene) hypotheek afsluiten naast uw bestaande hypotheek. Bereken uw mogelijkheden.

2. Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Vanaf 2018 kunt u niet meer lenen dan de woningwaarde. In de hypotheeknormen is echter een uitzondering gemaakt bij energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek kan worden opgerekt tot 106%. U kunt dus meer hypotheek krijgen.

Let op: niet bij elke bank kunt u maximaal lenen voor energiebesparende maatregelen. Ook zijn er banken die een opslag rekenen als u meer dan 100% van de woningwaarde leent. Maak dus altijd een hypotheekvergelijking.

3. Meer lenen voor een duurzaam huis

Wie een duurzaam huis koopt, kan meer lenen op basis van het inkomen.

  • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
  • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag u tot € 25.000,- meer lenen.

4. Rentekorting bij ‘groene hypotheek’

Verschillende geldverstrekkers bieden inmiddels een ‘groene hypotheek’ aan. U krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

  • Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijgt u 0,5% rentekorting.
  • Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,15% aan.
  • Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro.
  • Nationale Nederlanden biedt bij duurzame nieuwbouw standaard hun meest gunstige rente.

5. NHG voorwaarden versoepeld

Bij de financiering van energiebesparende maatregelen onder NHG, is vooraf een nota indienen niet meer nodig. Het benodigde geld gaat in een depot op basis van een schatting en later dient u de facturen in. Zoals dit gaat bij een reguliere verbouwing.

6. Een lening naast de hypotheek

Energiebesparende maatregelen kunt u ook financieren met een lening naast de hypotheek. Wat veel mensen niet weten, is dat een de rente bij een investering aan of in de woning, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar is.

Rabobank heeft het Rabo Groendepot gelanceerd. Dit is een aanvullende lening waarmee u energiebesparende maatregelen kunt financieren, tegen een gelijke rente als de hypotheek.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.