Veilig op weg met de caravan

De vakantie is voor velen de mooiste tijd van het jaar. We willen de kans op pech onderweg zo klein mogelijk houden. Daarom zetten we voor de caravaneigenaars nog even de belangrijkste tips op een rij. Doe er uw voordeel mee en geniet!

Nieuws
Datum: 25-07-2022

1. Banden

Profiel
Zorg altijd voor voldoende profiel op de band, minimaal twee millimeter.

Bandenspanning
Zorg voor de juiste bandenspanning. Zo voorkomt u een klapband. U vindt de juiste bandenspanning bovenop het wiel, op het wielscherm of in het instructieboekje. Voor de meeste banden is drie bar genoeg.

Vervanging
Vervang uw banden op tijd. Ook als u denkt dat ze nog niet versleten zijn, kunnen er scheurtjes of andere beschadigingen in zitten. Controleer daarom regelmatig de leeftijd door de viercijferige DOT-code op uw band te controleren. De laatste twee cijfers geven het jaartal aan waarin uw banden zijn gemaakt. Is de band ouder dan zes jaar? Dan neemt de kans op een klapband toe. Koopt u nieuwe banden? Controleer deze code dan ook. Dan weet u zeker dat ze nieuw zijn!

Stikstof
Laat uw caravanband vullen met stikstof. Daarmee blijft een band langer op spanning.

Reservewiel en autobanden
Controleer ook de kwaliteit en spanning van het reservewiel en van uw autobanden.

Minimale belasting in de stalling
Belast de banden van uw caravan zo min mogelijk als deze in de stalling staat. Dit doet u door geen zware voorwerpen in de caravan achter te laten. Gebruik bovendien de uitdraaisteunen onder uw caravan.

Bandbescherming
Is het warm? Bescherm de banden op de camping dan tegen de zon. Bijvoorbeeld met een (reflecterende) doek. Zo voorkomt u dat ze uitdrogen en eerder slijten.

2. Belading

Juiste indeling
Heeft u uw caravan te zwaar of verkeerd geladen? Dan is de kans groot dat u gaat slingeren. Ook slijten uw banden sneller. Leg zware spullen altijd laag en dichtbij de as. Zorg ervoor dat de spullen niet gaan schuiven. Leg lichte spullen in de bovenkastjes.

Eerst de auto
Gebruik eerst de ruimte in uw auto om uw bagage mee te nemen. Gebruik daarna pas de opbergruimte van uw caravan.

Trekkracht en kogeldruk
Let op de maximale trekkracht van de auto. En houd rekening met de maximale kogeldruk. De regels hierover vindt u op het kentekenbewijs.

Kastjes afsluiten
Zorg dat de kastjes in uw caravan goed dicht zijn. En let erop dat de spullen erin niet kunnen schuiven.

Caravanverzekering
Heeft u zaken als een voortent of de spullen in uw caravan goed verzekerd? Dat kan op uw caravanverzekering. Neem hiervoor contact op met ons team Advies en Acceptatie (0113 – 238 880).

3. Voorkom diefstal
Beveilig de caravan altijd met een SCM-goedgekeurd slot of een wielklem. =

Laatste check voor vertrek

  • Is de koppeling van de caravan goed vergrendeld aan de trekhaakkogel? 
  • Is de handrembreekkabel goed vastgemaakt?
  • Is het neuswiel volledig opgedraaid? En is het goed beveiligd tegen losgaan?
  • Zijn de uitdraaisteunen helemaal ingedraaid?
  • Zit de 12-voltstekker goed in de contactdoos van de auto?
  • Controleer de lampen: Lichten ze langzaam op? Of gaan andere lampen meebranden? Vervang dan de lamp of de hele unit.
  • Heeft u de handrem van de caravan ontgrendeld?
  • Neem wielblokken mee als u door berg- of heuvelachtig gebied gaat rijden. Als u de caravan moet ontkoppelen, voorkomt u hiermee dat de caravan wegrijdt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.