Miljoenennota - Zorgkosten 2022: dit weten we inmiddels

Het demissionaire kabinet heeft dinsdag tijdens Prinsjesdag de plannen voor 2022 gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste zaken omtrent de zorgverzekeringen voor volgend jaar?  

Nieuws
Datum: 24-09-2021

Op de hoogte blijven van de zorgpremies in 2022? Meld u hier aan voor de Zorpremie Alert door uw e-mail adres achter te laten. Zodra de premies bekend zijn ontvangt u van ons bericht en gaan wij aan de slag met een persoonlijk zorgadvies dat past bij uw situatie.

Zorgpremie gaat omhoog
De zorgpremie stijgt in 2022 met € 31,-. Dat heeft het kabinet berekend in de Miljoenennota. Op 12 november, de uiterlijke datum waarop de zorgverzekeraars hun premies bekend moeten maken, weten we meer.

De premie stijgt omdat:

  • Er meer zorgpersoneel nodig is en hun salarissen stijgen
  • Er sprake is van vergrijzing
  • Het eigen risico gelijk blijft

Eigen risico 
Het verplichte eigen risico blijft in 2022 met € 385 gelijk. U kunt uw eigen risico desgewenst verhogen als u verwacht weinig zorgkosten te maken. In dat geval krijgt u een korting op de maandelijkse premie van uw basis zorgverzekering.  

Verhoging zorgtoeslag 2022
De zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen gaat iets omhoog.

  • + € 30,- per maand (alleenstaanden)
  • + € 40,- per maand (gezinnen)

De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande komt dan uit op circa € 110,- in de maand. Voor toeslagpartners is dat zo’n € 211 ,-. De definitieve toeslagbedragen worden later openbaar, zodra de verzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekend hebben gemaakt.

Basispakket 
Het zorgpakket van de basisverzekering verandert komend jaar maar weinig. Enkele nieuwe, dure  medicijnen tegen chronische migraine worden onder voorwaarden vergoed. Datzelfde geldt voor de elektriciteitskosten van mechanische ademhalingsondersteuning thuis. 

Long Covid 
Patiënten met Long Covid hebben dit jaar recht op extra dekkingen vanuit het basispakket. Deze regeling wordt in elk geval tot augustus 2022 verlengd. Verschillende soorten paramedische zorg worden door de regeling vanuit de basisverzekering vergoed: 

  • Fysiotherapie (tot vijftig behandelingen) 
  • Ergotherapie (tot tien extra uren) 
  • Dieetadvisering (tot zeven extra uren) 
  • Logopedie 

Deze behandelingen vallen wel onder het eigen risico. 

Stevige maatregelen nodig 

Om de almaar stijgende zorgkosten af te remmen, moeten in de nabije toekomst stevige maatregelen worden getroffen. Anders stijgen de zorgkosten naar astronomische bedragen.   De Miljoenennota doet hierover geen concrete uitspraken, maar hint wel naar mogelijke oplossingen zoals het beperken van de verzekerde pakketten. De beslissing daarover laat het demissionaire kabinet aan de volgende regering.