• De koopovereenkomst is akkoord. 2 mensen schudden elkaar de hand met op de voorgrond een modelwoning.

Oversluiten of rentemiddeling?

De hypotheekrente staat historisch laag. Daarom is het in veel gevallen gunstig om uw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. U betaalt hiervoor wel kosten, maar de meeste kosten zijn aftrekbaar. Een alternatief is rentemiddeling.

Oversluiten

Als u uw hypotheek oversluit, sluit u een hele nieuwe hypotheek af. U lost bij de ene hypotheekaanbieder het bedrag af en leent het weer bij een andere partij. U moet opnieuw naar de notaris, opnieuw het huis laten taxeren en hoogstwaarschijnlijk betaalt u een boeterente als u binnen de rentevaste periode oversluit. Ook krijgt u te maken met advies- en afsluitkosten. Wat voor u de beste optie is, hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld de waarde van uw huis, uw inkomen en wat voor soort hypotheek u heeft.

Als uw huis onder water staat, kunt u uw hypotheek vaak niet oversluiten. Uw huis staat onder water als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van uw huis. Ook als u een lager inkomen hebt dan tijdens de aanvraag van uw hypotheek, kunt u deze vaak niet oversluiten. In beide situaties kunt u wel gebruik maken van rentemiddeling.

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn hypotheek wil oversluiten?

  • Uw woningwaarde moet hoger liggen dan de hoogte van uw hypotheek;
  • Indien u een spaarhypotheek heeft dan is oversluiten zelden aantrekkelijk;
  • Bij oversluiten betaalt u opnieuw afsluit-, notaris- en taxatiekosten.

Rentemiddeling

Bij rentemiddeling wordt het gemiddelde van uw huidige rente en de actuele rente berekend. U spreekt een nieuw rentetarief af en een nieuwe rentevaste periode. Omdat u de vaste periode 'openbreekt', moet u een boete betalen; de boeterente. Die betaalt u in de vorm van een renteopslag. Er wordt een toeslag berekend bovenop het nieuwe rentetarief. Rentemiddeling kan niet bij iedere hypotheekaanbieder. Hierbij treft u een overzicht aan van welke geldverstrekkers op dit moment rentemiddeling aanbieden. 

Download hieronder het overzicht van de geldverstrekkers/maatschappijen die op dit moment rendemiddeling aanbieden.

Voordelen rentemiddeling

  • U profiteert van de lage hypotheekrente
  • Direct lagere maandlasten
  • Uw hypotheek hoeft niet te worden verhoogd
  • U krijgt een nieuwe lagere rente voor een langere periode

Nadelen rentemiddeling

  • Niet bij elke geldverstrekker mogelijk
  • Alleen aantrekkelijk als er al een groot deel van uw rentevastperiode is verlopen
  • U kunt tijdens de verdere rentevastperiode uw rente niet verder verlagen

Oversluiten of rentemiddeling?

Elke situatie is anders. Laat u daarom altijd adviseren over de mogelijkheden. Wij helpen u graag.  Samen met u kijken we naar uw persoonlijke situatie, wensen en mogelijkheden.