Oversluiten of rentemiddeling?

De hypotheekrente staat historisch laag. Daarom is het in veel gevallen gunstig om uw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. U betaalt hiervoor wel kosten, maar de meeste kosten zijn aftrekbaar. Een alternatief is rentemiddeling.

Oversluiten

Als u uw hypotheek oversluit, sluit u een hele nieuwe hypotheek af. U lost bij de ene hypotheekaanbieder het bedrag af en leent het weer bij een andere partij. U moet opnieuw naar de notaris, opnieuw het huis laten taxeren en hoogstwaarschijnlijk betaalt u een boeterente als u binnen de rentevaste periode oversluit. Ook krijgt u te maken met advies- en afsluitkosten. Wat voor u de beste optie is, hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld de waarde van uw huis, uw inkomen en wat voor soort hypotheek u heeft.

Als uw huis onder water staat, kunt u uw hypotheek vaak niet oversluiten. Uw huis staat onder water als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van uw huis. Ook als u een lager inkomen hebt dan tijdens de aanvraag van uw hypotheek, kunt u deze vaak niet oversluiten. In beide situaties kunt u wel gebruik maken van rentemiddeling.

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn hypotheek wil oversluiten?

  • Uw woningwaarde moet hoger liggen dan de hoogte van uw hypotheek;
  • Indien u een spaarhypotheek heeft dan is oversluiten zelden aantrekkelijk;
  • Bij oversluiten betaalt u opnieuw afsluit-, notaris- en taxatiekosten.

Rentemiddeling

Bij rentemiddeling wordt het gemiddelde van uw huidige rente en de actuele rente berekend. U spreekt een nieuw rentetarief af en een nieuwe rentevaste periode. Omdat u de vaste periode 'openbreekt', moet u een boete betalen; de boeterente. Die betaalt u in de vorm van een renteopslag. Er wordt een toeslag berekend bovenop het nieuwe rentetarief. Rentemiddeling kan niet bij iedere hypotheekaanbieder. Hierbij treft u een overzicht aan van welke geldverstrekkers op dit moment rentemiddeling aanbieden. 

Download hieronder het overzicht van de geldverstrekkers/maatschappijen die op dit moment rendemiddeling aanbieden.

Voordelen rentemiddeling

  • U profiteert van de lage hypotheekrente
  • Direct lagere maandlasten
  • Uw hypotheek hoeft niet te worden verhoogd
  • U krijgt een nieuwe lagere rente voor een langere periode

Nadelen rentemiddeling

  • Niet bij elke geldverstrekker mogelijk
  • Alleen aantrekkelijk als er al een groot deel van uw rentevastperiode is verlopen
  • U kunt tijdens de verdere rentevastperiode uw rente niet verder verlagen

Oversluiten of rentemiddeling?

Elke situatie is anders. Laat u daarom altijd adviseren over de mogelijkheden. Wij helpen u graag.  Samen met u kijken we naar uw persoonlijke situatie, wensen en mogelijkheden.