7 veelgestelde vragen over de zakelijke autoverzekering

Een autoverzekering voor zakelijk gebruik verschilt van de variant voor particulieren. Zo ligt de premie doorgaans hoger. Dat is te verklaren, er worden bedrijfsmatig gemiddeld meer kilometers gemaakt. Met de juiste autoverzekering beperkt u het risico op financiële problemen. Wat valt er precies onder de zakelijke autoverzekering en waar let u op bij het afsluiten? 

Nieuws
Datum: 09-04-2024

Wat is een zakelijke autoverzekering?
Een zakelijke autoverzekering dekt schade aan of veroorzaakt door uw bedrijfsauto. Hiermee beschermt u uw bedrijf tegen financiële verliezen door voertuiggerelateerde incidenten. Zakelijke autoverzekeringen kunnen verschillende soorten voertuigen dekken, zoals vrachtwagens, bestelauto's, bestelbussen en taxi's.

Waarom is de premie van een zakelijke autoverzekering hoger dan die van een particuliere verzekering?
De premie voor een zakelijke autoverzekering is doorgaans hoger vanwege intensiever gebruik van het voertuig en het risico op schade door verschillende bestuurders. De premie hangt af van factoren zoals de bedrijfsbranche, jaarlijkse kilometers, eventuele collectiviteitskorting, het type voertuig en het aantal verschillende bestuurders.

Moet ik de auto die ik voor mijn bedrijf gebruik zakelijk verzekeren?
Ja, als de auto in de boekhouding van je onderneming voorkomt, moet u deze zakelijk verzekeren. Als zzp'er moet u de auto ook zakelijk verzekeren als u de kosten per gereden kilometer doorrekent naar klanten.

Wat dekt de zakelijke autoverzekering?
Net als bij particuliere verzekeringen zijn er verschillende dekkingsniveaus: WA (wettelijke aansprakelijkheid), WA beperkt casco en Allrisk. De keuze hangt af van uw behoeften en het risico dat u wilt dekken.

Is een zakelijke autoverzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premie van een zakelijke autoverzekering is fiscaal aftrekbaar, samen met andere autokosten zoals brandstof, onderhoud en motorrijtuigenbelasting.

Is privégebruik toegestaan met een zakelijke autoverzekering?
Dit verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars staan beperkt privégebruik toe onder specifieke voorwaarden, terwijl anderen dit niet toestaan.

Hoe zit het met schadevrije jaren bij een zakelijke autoverzekering?
Bij sommige verzekeraars kun je privé opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een zakelijke autoverzekering. Het is belangrijk om de voorwaarden te begrijpen voordat je overstapt, vooral als er meerdere bestuurders zijn.

Wit u weten welke verzekering het beste bij uw bedrijf past of wilt u mogelijk besparen op uw zakelijke autoverzekering? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande formulier.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.