Code oranje - Tips om schade te voorkomen

Het KNMI heeft voor dinsdag eind middag- en avond code oranje afgekondigd voor heel Nederland vanwege zware onweersbuien. Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. 

Nieuws
Datum: 09-07-2024

De waarschuwing geldt voor het hele land, te beginnen met Zeeland vanaf 16.00 uur. Het KNMI waarschuwt voor buien met zware windstoten, plaatselijk veel regen, intensief onweer en hagel.

Voor Noord-Brabant en Zuid-Holland geldt code oranje vanaf 17.00 uur, voor Limburg, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanaf 18.00 uur. In Friesland en Overijssel en voor de Waddeneilanden is de waarschuwing vanaf 19.00 uur van kracht.

Wij geven tips om schade te voorkomen.

Voorbereiding

 1. Binnen blijven: Zorg ervoor dat u binnen bent voordat het onweer begint. Blijf binnen tot het voorbij is.
 2. Veilige locatie: Zoek een veilige locatie in huis, weg van ramen, deuren en metalen objecten.
 3. Elektronische apparaten: Koppel alle niet-noodzakelijke elektrische apparaten los om schade door blikseminslag te voorkomen.
 4. Veilige parkeerplek: Parkeer uw auto op een veilige plek, bij voorkeur niet onder bomen of andere hoge objecten die door bliksem kunnen worden getroffen.
 5. Losse voorwerpen: Berg tuinmeubelen, parasols, fietsen en andere losse voorwerpen op om te voorkomen dat ze door de wind worden weggeblazen en schade veroorzaken.

Tijdens het onweer

 1. Vermijd water: Blijf uit de buurt van waterbronnen zoals badkuipen, douches en kranen, aangezien water een goede geleider van elektriciteit is.
 2. Metalen voorwerpen: Raak geen metalen voorwerpen aan zoals telefoons met draad, waterleidingen en radiatoren.
 3. Ramen en reuren: Houd ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat regen en wind naar binnen komen.
 4. Gebruik van elektronica: Gebruik geen bedrade elektronica zoals telefoons en computers. Draadloze apparaten zijn veiliger te gebruiken.

Na het onweer

 1. Controleer op schade: Controleer uw huis en omgeving op schade zodra het veilig is om naar buiten te gaan.
 2. Vermijd gevaarlijke gebieden: Blijf uit de buurt van omgevallen bomen, elektriciteitskabels en andere gevaarlijke situaties.
 3. Melding van schade: U kunt online ons schadeformulier invullen op onze website. We doen ons best om zo snel mogelijk te reageren, maar houd er rekening mee dat het tijdens een storm druk kan zijn.
 4. Spoedgeval? Bel ons: Als u dringend hulp nodig heeft, aarzel dan niet om ons te bellen op 0187 - 497 111. Onze collega's staan paraat om u te helpen, zelfs tijdens de drukste momenten. Buiten kantoortijden kunt u dit nummer ook bellen om doorverbonden te worden naar een medewerker. Ons doel is om u te helpen en uw schadeclaim zo vlot mogelijk af te handelen.

Specifiek voor het verkeer

 1. Vermijd reizen: Probeer reizen tijdens het onweer te vermijden. Als u toch moet rijden, doe dat dan voorzichtig.
 2. Veilige parkeerplek: Parkeer uw auto op een veilige plek, bij voorkeur niet onder bomen of andere hoge objecten die door bliksem kunnen worden getroffen.
 3. Snelheid: Rijd langzamer dan normaal en houd meer afstand tot andere voertuigen om aquaplaning en slippen te voorkomen.
 4. Koplampen: Zet uw koplampen aan om beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.