Invullen schadeformulier? Kommy geeft tips!

Na een ongeluk is het begrijpelijk dat het invullen van het schadeformulier niet bovenaan uw prioriteitenlijst staat. Toch is het van essentieel belang! Het is namelijk de enige manier om mogelijke schadevergoedingen correct af te handelen. Onze schadebehandelaar, Kommy, staat klaar om te helpen en biedt een aantal handige tips voor het invullen van het schadeformulier.

Nieuws
Datum: 14-03-2024

Hoe vult u het Europees schadeformulier goed in? Wat zijn zaken waar u op moet letten bij het ondertekenen van het schadeformulier?
Heeft u een aanrijding met een andere auto, dan moet u samen met de andere bestuurder een schadeformulier invullen voor de verzekering. Dit schadeformulier sturen jullie beiden op naar de eigen verzekeringsmaatschappij. Hiermee wordt de vergoeding van de schade afgehandeld.

1. Vul altijd (direct!) het schadeformulier in bij een aanrijding
Zelfs als er op het eerste gezicht geen schade lijkt te zijn. Eenmaal thuis kunt u nog schade ontdekken. Of er ontstaan achteraf misschien nog lichamelijke klachten door de aanrijding. Het is belangrijk dat u dan al over de gegevens van de tegenpartij beschikt en dat de toedracht van de aanrijding door u beiden is vastgelegd. Op een later moment het formulier invullen kan tot onenigheid leiden – misschien herinnert de andere partij het zich opeens heel anders.

2. Maak foto’s - alleen als dit op een veilige manier kan
Leg de verkeerssituatie, kentekens en schades aan beide auto’s vast op camera.

3. Zoek een veilige en rustige plek om het schadeformulier in te vullen
Een aanrijding gaat vaak gepaard met stress, schrik of frustratie. Op een rustige plek kunt u uzelf beter concentreren op de vragen.

4. De voorkant van het schadeformulier is het belangrijkste, de achterzijde kun je ook thuis invullen
De voorzijde van het schadeformulier bevat alle noodzakelijke informatie: de omvang van de schade, het ontstaan, kentekens, de naam en adres- en verzekeringsgegevens van de beide partijen. Ter plaatse van de aanrijding hoeft u alleen de voorzijde in te vullen. Zorg dat u alles duidelijk leesbaar noteert om onenigheid met de andere partij achteraf te voorkomen. De achterzijde kunt u rustig thuis invullen.

5. Noteer de namen, adressen en telefoonnummers van getuigen
Getuigen kunnen mensen zijn die de aanrijding hebben zien gebeuren. Mensen op straat of uw medepassagiers bijvoorbeeld. Zij kunnen u helpen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

6. Rapporteer letsel
Is er sprake van letsel, geef dit dan aan bij vraag 3 (gewonden). Hoofdpijn, een stijve nek of een beurse knie zijn allemaal voorbeelden van letsel.

7. Rapporteer ook andere materiële schade
Is er naast uw auto en die van de tegenpartij ook iets anders langs de weg beschadigd? Bijvoorbeeld een andere auto, een paaltje, hek of boom? Noteer dit dan bij vraag 4 (andere materiële schade).

8. Teken de situatie uit
Maak een situatieschets en geef met pijlen de richting aan waarin de auto’s reden en aan welke kant ze elkaar het eerste raakten. Maak eerst een proeftekening of kladje op een ander stuk papier en teken daarna pas de definitieve situatieschets op het schadeformulier. Teken geen kunstwerk. Houdt de tekening overzichtelijk.

9. Controleer bij vraag 12 (toedracht) of alle kruisjes in het midden zijn ingevuld & vul het aantal aangekruiste vakjes in
Vul onder iedere kolom het totaal aantal aangekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij na ondertekening nog een hokje extra aankruist.

10. U heeft een handtekening van de ander nodig
Door een handtekening geeft u goedkeuring voor de gegevens op het schadeformulier. Let erop dat u een door de tegenpartij ondertekend schadeformulier houdt. Geef in géén geval uw ingevulde versie mee aan de ander, als deze nog niet door diegene ondertekend is.

11. Teken alleen als u het eens bent over de toedracht van de aanrijding
Zijn u en de andere partij het NIET eens over de kruisjes bij vraag 12? Onderteken het formulier dan niet.

12. Vul alle vragen in, ook al voelt het dubbelop
Misschien merkt u bij het invullen van de achterkant van het schadeformulier op, dat u sommige vragen al aan de voorkant hebt beantwoord. Vul het toch nog een keer in: dit is belangrijk voor de eventuele bewijsvoering.  

13. Verander na ondertekening niets meer op het formulier
Doet u dit wel, dan is het formulier ongeldig.

14. Schadeformulier in een andere taal?
Teken alleen als u zeker bent dat de tegenpartij u niet onterecht de schuld geeft van de aanrijding.
Het schadeformulier is in heel Europa hetzelfde, alleen de taal verschilt per land. Voorkom dat de ander u onterecht de schuld geeft van de aanrijding. Kijk goed mee en onderteken niet als u twijfelt.

15. Maak een foto van het ingevulde schadeformulier (voor- en achterzijde)
Mocht uw formulier om wat voor reden niet aankomen bij de verzekeringsmaatschappij, dan heeft u altijd foto's voor uw eigen administratie.

Schade melden met uw telefoon
Naast het invullen van het bekende papieren schadeformulier, kunt u het formulier ook met uw smartphone invullen. Dat kan via mobielschademelden.nl of de gelijknamige app. Hiermee vult u digitaal het schadeformulier in. Foto’s van de situatie kunt u direct uploaden. Een papieren schadeformulier invullen en toesturen is dan niet meer nodig.

U kunt mobielschademelden.nl alleen gebruiken voor aanrijdingen in Nederland. Bovendien moeten alle bij het ongeluk betrokken voertuigen een Nederlands kenteken hebben. Wilt u meer weten over het mobiel invullen van het schadeformulier? Kijk dan eens op www.mobielschademelden.nl.

Heeft u geen schadeformulier en wilt u deze ontvangen? Vul dan onstaand formulier in en wij versturen het naar u op.

Hulp nodig?
Loop gerust binnen in een van onze kantoren in Middelharis of Ouddorp. Onze adviseurs helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.