Welke verzekeringen horen bij de leeftijd van 18 jaar?

Voor alle ouders een bijzonder moment; uw kind wordt 18 jaar! Het is ook de leeftijd waarop veel zaken veranderen. Wat moet u regelen als uw kind op kamers gaat? En hoe zit het met alle verzekeringen die u als ouders ooit heeft afgesloten? Wij hebben alle informatie en tips over verzekeringen op een rijtje gezet.

Nieuws
Datum: 19-07-2023

Zorgverzekering 18 jaar
Uw kind betaalde tot 18 jaar geen premie voor de zorgverzekering en ook geen eigen risico. Vanaf 18 jaar moet uw kind zelf premie betalen en gelden dezelfde voorwaarden als voor alle volwassenen in Nederland. Vanaf 18 jaar geldt dus bij de zorgverzekering ook het verplichte eigen risico. Veel mensen kiezen voor gemak en verzekeren hun zoon of dochter bij de zorgverzekeraar waar hij of zij al verzekerd was. Sommige 18-jarigen krijgen misschien zelfs wel hetzelfde pakket als hun ouders. Maar dat is vaak niet zo voordelig. Jongeren kunnen namelijk vaak een mooie korting krijgen op hun zorgverzekering. Kijk hierbij ook naar de aanvullende verzekeringen en welke dekking het beste past in uw situatie.

Let op: na je 18e verjaardag heeft u een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Onze specialist zorgverzekeringen Carlina helpt hier graag bij.

Inboedelverzekering
Gaat uw kind op kamers? Dan zijn alle spullen in die kamer niet verzekerd via uw inboedelverzekering. En de waarde van een studentenkamer kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Denk maar aan een bed, bank, tv, laptop, tablet, telefoon, de eerste uitzet en een laminaatvloer. Om deze spullen te verzekeren tegen brand, diefstal, storm en waterschade moet uw kind een eigen inboedelverzekering afsluiten. Vanaf een paar euro per maand zijn de spullen al verzekerd. 

Reisverzekering 18 jaar
Als uw kind eenmaal op kamers gaat wonen, zal uw kind ook vaker zelfstandig op vakantie gaan. Of misschien was dit al het geval. Bij onze Zeker Weten Polis zijn kinderen die voor studie uitwonend zijn meeverzekerd op de polis van de ouders.

Aansprakelijkheidsverzekering
Heeft u als ouder een aansprakelijkheidsverzekering? Dan vallen uw kinderen hieronder op het moment dat ze thuis wonen of als ze voor studie op kamers wonen. Heb je als ouders geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan dit voor uw kind wel verstandig zijn om te hebben. Tijdens een studie is uw kind vaak weinig thuis en veel onderweg. Met een aansprakelijkheidsverzekering is uw kind verzekerd voor schade die hij of zij aan anderen toebrengt. Bijvoorbeeld als er op een feestje iets kapot gaat of als een medestudent tijdens het sporten door uw zoon of dochter onbedoeld gewond raakt, en een tijdje moet stoppen met zijn studie. Soms is de schade zo groot, dat uw kind deze (vooral in zijn studiejaren) zelf niet kan betalen. 

Uitvaartverzekering
Als uw kind 18 jaar wordt, kan hij of zij een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger u bent bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe lager de maandelijkse premie is. Heeft u uw kind al meeverzekerd op een uitvaartpolis? Bekijk dan of u de uitvaartpolis voor uw kind tegen een gunstige premie en voorwaarden op zijn of haar eigen naam kan zetten. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.