Een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven, is dat verplicht?

Als ondernemer kunt u zich afvragen of een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. In ieder bedrijf gaat er weleens iets mis. Uw bedrijf kan dan aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Een aansprakelijkheids­verzekering zorgt voor bescherming. Maar welke verzekering heeft u precies nodig? Wij vertellen het hieronder.

Nieuws
Datum: 08-08-2022

Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?
Als u of een van uw werknemers schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden voor uw bedrijf, kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Bij schade kunt u denken aan schade aan een persoon (letselschade), financiële schade (vermogensschade) of schade aan spullen van een ander. Om u te beschermen tegen schadeclaims zijn er verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) beschermt u tegen claims voor letselschade en schade aan spullen van een ander.

Dit valt allemaal onder uw bedrijfsaansprakelijkheid:

  • Algemene aansprakelijkheid: een laptop van een klant die beschadigd raakt doordat u deze per ongeluk van tafel stoot.
  • Productaansprakelijkheid: er ontstaat brandschade doordat een elektrisch apparaat uit uw winkel door een fabrieksfout in de brand vliegt.
  • Werkgeversaansprakelijkheid: een van uw medewerkers breekt een arm of been doordat er in uw magazijn een stapel pallets op hem valt.
  • Milieuaansprakelijkheid: er ontstaat schade aan het milieu doordat een van uw medewerkers onzorgvuldig is omgegaan met giftige stoffen in uw bedrijf.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt u tegen claims voor vermogensschade doordat u of een van uw medewerkers een beroepsfout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld als u als architect een verkeerde berekening maakt waardoor er schade ontstaat aan het gebouw dat u heeft ontworpen. Heeft u een adviserend beroep zoals architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan is de kans op een beroepsfout en een mogelijke claim groter. 

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verplicht?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet wettelijk verplicht. Wel kan een opdrachtgever van u vragen dat u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Bent u zzp'er? Dan kunt u ervan uitgaan dat veel opdrachtgevers dit van u vragen. Een opdrachtgever gaat er in het algemeen vanuit dat u als zzp'er geen grote financiële buffer heeft waar u op terug kunt vallen bij schade. 

Toch is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij een schadeclaim gaat het al snel om grote bedragen. Heeft u geen financiële buffer? Dan kan u hierdoor grote financiële schade oplopen. Ga voor uzelf na met welke risico’s u regelmatig te maken heeft en bespreek met een adviseur of het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verplicht?
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wél wettelijk verplicht voor een aantal beroepen waaronder:

  • Advocaten
  • Architecten
  • Accountants
  • Notarissen

Daarnaast stellen sommige beroeps- of brancheorganisaties een BAV-verzekering verplicht. En ook voor deze verzekering geldt dat een opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van u kan vragen als onderdeel van het contract dat hij met u sluit.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.