Voorkom schades in en rondom huis door regelmatig onderhoud

Van kitnaden vervangen in de badkamer tot kozijnen schilderen: meestal weet u precies welk onderhoud uw woning nodig heeft. Dat geldt voor ruim driekwart van de huiseigenaren. Toch wordt er vaak weinig aan gedaan. Een keertje een onderhoudsbeurt overslaan kan meestal geen kwaad. Maar stelt u belangrijke werkzaamheden langer uit? Dan kunnen er wel grote problemen ontstaan. Hieronder ziet u de meest voorkomende schades in en rondom huis. 

Nieuws
Datum: 13-09-2023

Welk soort onderhoud stellen we het meeste uit? 

Regelmatig onderhoud kost vaak minder dan een reparatie of vervanging. Toch zien veel huiseigenaren er als een berg tegenop: zeker wanneer zij zelf twee linkerhanden hebben. En ook dit: hoe groter de klus, hoe hoger de drempel om in actie te komen.

Top 5 onderhouds- en schoonmaakklussen die het vaakst worden uitgesteld door woningeigenaren:

  1. Voegen buiten onderhouden: 42,6%
  2. Voegwerk in de badkamer onderhouden: 24,8%
  3. Dak (dakpannen, bitumen, loodslabben, afvoer): 23,1%
  4. Kitnaden in de badkamer: 21,3%
  5. Ventilatieroosters en -kanalen schoonmaken: 20,1%

Door de gestegen kosten wordt verduurzamen minder aantrekkelijk  Dit vindt minstens 44% van de Nederlanders. Toch zijn kleine maatregelen om te verduurzamen wel populair. Denk aan de thermostaat lager zetten. Of radiatorfolie en tochtstrippen plaatsen. Maar grotere maatregelen om de woning te verduurzamen? Die worden vaak uitgesteld. 

Gevolgen van achterstallig onderhoud

Uw dakgoten zijn verstopt en schreeuwen om aandacht. Ongetwijfeld weet u leukere dingen te bedenken om uw weekend mee te vullen. Toch is het verstandig om bepaald onderhoud niet uit te stellen. Want hoe langer u ermee wacht, hoe groter de kans op gevolgschade. Hoogste tijd dus om op de ladder te klimmen. Zo voorkomt u waterschade. 

Heeft u schade aan uw woning die u kon voorkomen? Bijvoorbeeld door op tijd uw dakgoten schoon te maken? Verzekeraars vergoeden de kosten van dit soort schade bijna nooit. Hieronder ziet u de verdeling tussen onderhoudskosten en mogelijke schadekosten. Klik op de onderdelen en lees meer over de kosten van onderhoud, die van gevolgschade en handige tips. 

Waterschade door extreme regenbuien

Is uw woning niet goed onderhouden? Dan is de kans op waterschade tijdens een flinke regenbui groter. Een beetje miezer geeft u heus geen natte voeten. Maar de steeds zwaarderebuien kunnen voor flinke schade zorgen. Cijfers van het KNMI over periodes van 10 jaar, laten zien dat er in de afgelopen jaren steeds vaker flinke regenbuien (7,5mm +) en droge perioden voorkomen. 

Ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse woningen zijn voor 1945 gebouwd. Eigenaren van deze oude huizen zeggen meer last te hebben van lekkages door het dak dan woningeigenaren van nieuwere huizen.

Van woningen die voor 1950 gebouwd zijn, heeft:

  1. 65% vaker een lekkage door een slecht dak;
  2. 29% vaker een lekkage door verstopte of slechte dakgoten;
  3. 29% vaker een lekkage veroorzaakt door storm.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.