Onbezorgd naar de sneeuw - 12 tips voor een goede voorbereiding

Het wintersportseizoen is in volle gang. Kiest u dit seizoen voor de lange latten of staat u liever op een snowboard? Om optimaal te genieten geven wij tips om goed voorbereid en onbezorgd op wintersport te gaan.

Nieuws
Datum: 21-02-2023

Tip 1: Zorg voor een goede conditie
Wintersporten vraagt om een goede conditie. Sport u niet regelmatig? Dan is het aan te raden om vooraf wat meer conditie te kweken: een aantal weken voor vertrek kunt u bijvoorbeeld gaan wandelen, joggen of fietsen. Of u kunt een skihal bezoeken om alvast kan oefenen.

Tip 2: Zorg dat de uitrusting in orde is
Het is een goed idee om ruim van tevoren te checken of uw wintersportuitrusting nog in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding compleet? U kunt ook alvast uw ski’s of snowboard laten waxen en de bindingen laten afstellen door een expert. Daarnaast is het een goed idee om de wintersportuitrusting te markeren. Zo voorkomt u dat een medeskiër per ongeluk uw spullen meeneemt. Met slotjes kunt u wintersportspullen ook op slot zetten.

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures
Een ongeluk zit in een klein hoekje. U doet er daarom goed aan om passende bescherming te dragen om knie- of polsletsel te voorkomen. Gaat u voor het eerst op wintersport of bent u er nog niet zo bedreven in? Les nemen is dan een goed idee. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Uw kinderen kunnen het beste een helm dragen, maar ook voor u is dit natuurlijk aan te raden. Het is in veel landen overigens verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

Tip 4: Bescherm uzelf goed tegen de zon
Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel. UV-stralen in de bergen zijn erg sterk. Draag daarom een goede zonnebril. Smeer u ook goed in met zonnebrandcrème, vooral in het gezicht.

Tip 5: Voorkom dat u uitgedroogd raakt
Als u gaat skiën of snowboarden, vraagt dit enorm veel van het lichaam. Als u zo ingespannen bezig bent dan kan het zomaar gebeuren dat u uitdroogt. Voldoende (water) drinken is de oplossing.

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes
Weten wat de betekenis is van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes is geen overbodige luxe. Zo weet u altijd in wat voor gebied u bent en u weet of het er gevaarlijk is of niet. Houd daarbij ook rekening met anderen: beheers uw snelheid en let op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren namelijk als skiërs op elkaar botsen.

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!
Skiën buiten de piste is heel gevaarlijk. Doe dit alleen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook heeft u hierbij een lawine-uitrusting nodig: lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Tip 8: Weet wat te doen bij een ongeval
Komt u helaas toch in een situatie waarbij er een ongeluk is gebeurd? Dan is het goed om te weten wat u moet doen: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Bedek het slachtoffer meteen, zodat hij of zij het niet koud krijgt. Schakel medische hulp in en stel het slachtoffer gerust. Vertel ook dat er hulp onderweg is, zodat hij of zij niet in paniek raakt.

Tip 9: Ken de pisteregels
In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Handig om te lezen want alle wintersporters worden geacht om goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels.

Tip 10: Download wintersport apps voor u vertrekt
Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens kunt u in diverse wintersport apps.

Tip 11: Verzekeringspas (EHIC)
Als u op wintersportvakantie gaat, dan is het handig om de verzekeringspas en eventuele reisverzekeringspas mee te brengen. Deze zorgverzekeringspas dient voorzien te zijn van een European Health Insurance (EHIC) gedeelte aan de achterkant van de kaart. Zorgverleners kunnen aan deze pas herkennen dat u verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland. Bovendien hebben ze gelijk alle verzekeringsgegevens van u. Dat werkt ook gemakkelijker als zorgkosten in het buitenland gedeclareerd moeten worden bij de zorgverzekeraar.

Tip 12: Zorg voor wintersportdekking in uw verzekering
Ook al bent u goed voorbereid, helaas kan het toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens de wintersportvakantie. Gelukkig is het mogelijk om een reisverzekering af te sluiten met vergoeding van geneeskundige kosten en een wintersportdekking. In dat geval wordt een gipsvlucht (bij medische noodzaak) wel vergoed. Tevens kan een reisverzekering uitkomst bieden voor de vergoeding van verlies, schade en/of diefstal van skiuitrusting, skipassen, geld of voor hulp bij opsporing.

Mocht u willen controleren of uw (doorlopende) reisverzekering in orde is, neem dan gerust contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.