5 tips voor rijden bij gladheid

Autorijden op gladde wegen kan gevaarlijk zijn. We geven vijf tips om heelhuids thuis te komen bij ijzel of sneeuw.

Nieuws
Datum: 12-01-2024

Tip 1. Houd afstand

Het ligt enorm voor de hand: houd afstand. Vuistregel: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger – net zoals je bij mist zou doen. Die extra meters geven je meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. En – niet onbelangrijk – degene achter je ook. Bij invoegen geldt hetzelfde. Neem de tijd en de ruimte om rustig, met gepaste snelheid in te voegen.

Tip 2. Kijk ver voor je uit

Kijk ver voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn en zie je eerder welke mogelijke problemen er op je pad komen. En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt.

Tip 3. Trek rustig op

Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. De banden hebben dan moeite om grip te vinden. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Geef weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen. Doe al je handelingen rustig en met beleid: stuur gelijkmatig, rem niet abrupt, stuur bochten niet te scherp in.

Tip 4. Laat het gas los

In sommige situaties, zoals rijden in een bocht, is het beter om niet te remmen. Laat ruim vóór de bocht je gas los en minder vaart. Geef pas weer gas als je uit de bocht bent. Mocht je toch in een slip raken, blijf kalm en laat je auto glijden. Gooi nooit het stuur opeens om! Tot slot nog iets dat je bij gladheid beter kunt laten: ‘pompend’ remmen (steeds een klein beetje je rem indrukken). Dat zorgt juist voor een langere remweg.

Tip 5. Rijd over hoofdwegen

Als laatste tip voor rijden met gladheid raden we aan om de hoofdwegen te gebruiken. Op deze wegen wordt veel gestrooid, omdat het openbaar vervoer hier ook gebruik van maakt. Wil je toch een kruip-door-sluip-door-route rijden, doe dit dan extra rustig en gecontroleerd.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.