Tips voor fietsonderhoud

Klein onderhoud aan uw fiets kunt u makkelijk zelf doen. Dat scheelt kosten bij de fietsenmaker en uw fiets blijft lekker soepel rijden. Met deze tips blijft uw fiets in goede conditie.  

Onderhoud fiets
Nieuws
Datum: 18-09-2023

Probeer het eerst zelf
Kleine reparaties aan uw fiets kunt u vaak zelf. Denk aan een band plakken of de fietsbel repareren. Als u het durft, kunt u meer dan u denkt. Van alle reparaties is er wel een voorbeeldvideo te vinden op YouTube. Probeert u het gewoon. U kunt de fiets altijd nog naar de fietsenmaker brengen.

Wat de fietsenmaker doet
Veel fietsenmakers bieden servicebeurten aan. Dat is makkelijk, maar het kost ook wat. Tijdens een beurt controleren ze onder andere de remmen, versnelling en verlichting. Bouten en moeren lopen ze na en de kabels en de ketting worden gecontroleerd. Dit kunt u natuurlijk ook zelf doen.

Drie tips voor fietsonderhoud

 1. Geef uw fiets een warm sopje
  Laat uw stalen ros weer eens flink glimmen. Neem ‘m onder handen met een zachte borstel of spons en een warm sopje. Om de ketting schoon te maken gebruikt u een oude tandenborstel. Afspoelen met de tuinslang en de klus is geklaard. Gebruik voor zo’n fietsdouche nooit een hogedrukreiniger. Dat gaat te hard.

 2.  

  Met een likje vet op z’n tijd voorkomt u narigheid
  Een gesmeerde fietsketting loopt soepeler en zal minder snel roesten. Gebruik liever geen gewone huis-tuin-en-keukenolie of naaimachineolie, maar speciale fietskettingolie. Een paar druppeltjes is genoeg. Want aan een té vette ketting blijft viezigheid kleven.

  Zorg dat het achterwiel van de grond is, draai de trappers achteruit en spuit de olie op de tandwielen. Draai de trappers een paar keer rond zodat de olie zich verspreid.

 3.  

   

  Controleer regelmatig de bandenspanning
  Een fietsband moet behoorlijk hard worden opgepompt. Zo hard dat hij bijna niet indeukt als u er met duim en wijsvinger hard in knijpt. Afhankelijk van het soort band moet er minimaal 3,5 tot 4 bar in. Dat staat meestal op de zijkant van de band.

  Met harde banden rijdt de fiets een stuk lichter. En uw band gaat minder snel lek!

   

   

   

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.