Gezin aan het strand in de herfst

Basisverzekering: restitutie, natura of budget?

Basisverzekeringen voor ziektekosten kunnen flink van elkaar verschillen. Niet alleen in prijs, ook in voorwaarden die de verzekeraar stelt aan de zorgverleners. Dit laatste speelt een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie.

Er zijn drie verschillende soorten basisverzekeringen: de natura-, restitutie- en budgetverzekering.

Naturapolis Restitutiepolis Budgetpolis
Zeer ruime keus zorgverleners Vrije keus zorgverleners Beperkte keus zorgverleners
Gemiddelde premie Hogere premie Lagere premie
Lagere vergoeding niet-gecontracteerde zorg Vergoeding 100% marktconforme prijs Vaak een lagere vergoeding

Indienen declaraties

Bij een naturapolis dient de zorgverlener de rekening rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar. Bij een restitutiepolis moet u de rekening vaak eerst zelf betalen en daarna doorsturen naar uw zorgverzekeraar. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. De zorgverlener en verzekeraar kunnen namelijk onderling afspraken hebben gemaakt.

Combinatieverzekering?

Een paar zorgverzekeraars biedt ook de zogenoemde combinatieverzekering aan. In feite is dit een beperkte restitutieverzekering. Voor veel zorg mag u naar de zorgverlener van uw eigen keuze. Maar voor specifieke zorg – bijvoorbeeld de fysiotherapeut – moet naar de zorgverlener met wie de verzekeraar een contract heeft. Doet u dit niet, dan krijgt u de behandeling niet (geheel) vergoed.

Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze vergelijkingskaarten.